Natuurlijke shampoo vs Traditionele shampoo

We verwachten allemaal hetzelfde van een shampoo : goed gereinigd haar, een heerlijke geur en haar dat makkelijk te doorkammen is en er volumineus uitziet. Niet iedere shampoo slaagt daar evengoed in. Vandaar ook dat we elk onze favoriete merken hebben. En toch denken mensen na een tijdje vaak “Dat moet moet toch beter kunnen…”. Lees verder en kom te weten hoe het ook anders kan…

Wat is er mis met een traditionele shampoo?

Een traditionele shampoo schuimt en ruikt heerlijk. De meesten onder ons zijn er dan eigenlijk ook best tevreden van. En eerlijk is eerlijk : een shampoo uit de winkelrekken doet zijn werk vaak zeer goed. Maar toch moeten we even stilstaan HOE zo’n shampoo zo’n goed resultaat kan bereiken. Het antwoord is eenvoudig : de bestanddelen. Neem gerust je shampoo uit de badkamer en ga de lijst van ingrediënten eens na. Je zult zien dat er een waslijst aan chemicaliën inzit. Deze chemicaliën gaan nogal agressief te werk om er je haar mooi te laten uitzien / ruiken. Niet iedere hoofdhuid heeft deze bestanddelen graag. Bekende boosdoeners die nogal irritatie van de hoofdhuid kunnen opwekken zijn : SLS (sodium laureth sulfate), siliconen (de ingrediënten die eindigen op -cone) en parabenen.

Wat doen die chemicaliën verkeerd?

SLS is een product dat de shampoo doet schuimen. Reclame en marketing doen ons geloven dat een goede shampoo een shampoo is die veel schuimt. Het is niet het schuim die de shampoo verdeelt over je haar. Dat doe je immers zelf. Dus schuimen is geen garantie op kwaliteit, integendeel. SLS staat er ook voor gekend dat het ogen en hoofdhuid kan irriteren.

Siliconen leggen een laagje rond het haar. Daardoor voelt het glad aan en wordt het goed doorkambaar. Lijkt prima, op het eerste zicht. Maar de medaille heeft ook een keerzijde. Siliconen houden het vocht in je haar vast. Maar ze laten ook niks toe om binnen te komen. Daardoor wordt het haar als het ware verstikt.

Parabenen zorgen ervoor dat een shampoo lang houdbaar blijft. Op zich een goed punt natuurlijk. Maar sommigen ervaren toch een zekere irritatie op hun hoofdhuid. In dit geval is het dus beter om parabenen te vermijden. Sommige bronnen beweren dat er een link is tussen parabenen en borstkanker. Sluitend bewijs is daarvoor echter nooit gevonden.

Waarom zou ik dan kiezen voor een natuurlijke shampoo?

Een natuurlijke shampoo heeft z’n voordelen. Je spaart het milieu, je haar en ook je portemonnee. Want een natuurlijke shampoo hoeft werkelijk niet duur te zijn, terwijl die toch veel minder schadelijke chemicaliën door de afvoer jaagt. Een natuurlijke shampoo werd ook niet getest op dieren.

Bovendien zul je uiteindelijk ook je haren en je hoofdhuid op een mildere manier aanpakken. Hierdoor zal bvb. gekleurd haar langer mooi blijven. De mildere aanpak is hierdoor ook geschikt om je haren meerdere keren per week te wassen.

Wie agressieve producten zoals haarlak en gel gebruikt, kan toch overwegen om 1x per week een traditionele shampoo te gebruiken. Agressieve producten vragen nu eenmaal een agressievere aanpak om te verwijderen.

Yes_To_Carrots_shampoo-BIO

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *