Vettig haar behandelen : 10 tips en weetjes

Niks zo vervelend als haar dat vettig aanvoelt. Het doet je haren glimmen en je hebt het gevoel dat je haren helemaal niet schoon zijn. Je hebt ook het gevoel dat het zo opvalt voor anderen. Maar voor elk probleem bestaat ook een oplossing. Met de onderstaande tips kun jij alvast deftig voor de dag komen met een mooi en lekkeruikend kapsel.

Waarom is mijn haar vettig?

Eigenlijk is vet haar het gevolg van een vette hoofdhuid. Je hoofdhuid maakt talg aan en dat is dus vettig. Maar op zich is dat een goede eigenschap. Zonder talg zou je huid strak en droog worden. Daarbij houdt het ook nog eens allerlei schimmels en bacteriën uit de buurt. Maar er zijn veel invloeden waardoor de productie van talg wordt gestimuleerd : je hormonen, de buitentemperatuur, je genen, de menstruatieperiode,… Als er dan meer talg wordt afgescheiden komt dit terecht op je hoofdhuid. Zaken zoals je haren kammen of met je vingers door je haar gaan verspreiden de talg over je haren.

talgklier-vettig-haar

Wanneer valt vet haar op?

Niet iedereen die vet haar heeft last van glimmende haren die zwaar aanvoelen en hardnekkig sluik naar beneden hangen. Het zijn vooral de dames met fijn haar die hier last van hebben. De talg kan dan makkelijker van haar tot haar ‘verhuizen’. Als je lang haar hebt zal het dan weer minder snel opvallen. De oppervlakte is dan veel groter en er zou dus veel meer vet nodig zijn om je haar van wortel tot puntjes vettig te maken.

Welke producten moet ik gebruiken tegen vet haar?

Je haar wassen doe je best met twee producten : een (natuurlijke) shampoo en een conditioner. Zorg ervoor dat je geen agressieve producten koopt. Hoe milder de shampoo en conditioner zijn, des te beter ze zullen zorgen dat je haar niet meteen weer vettig wordt. Het is belangrijk dat je hoofdhuid in balans komt : niet te vet en niet te droog. De hoofdhuid mag niet te veel gestimuleerd wordt om talg aan te maken. Let op met producten die veel chemicaliën bevatten. Deze zorgen ervoor dat je in de bekende vicieuze circel terecht kan komen : haren wassen om vet te vermijden, een geirriteerde hoofdhuid door agressieve bestanddelen, veel vet door de ‘aangevallen’ hoofdhuid.

Hoe was ik mijn vet haar het best?

Vet haar was je dus best met milde (liefst natuurlijke) producten. Maak je haar nat met lauw water. Erg heet water zal de porieën immers open zetten en de aanmaak van talg bevorderen. Masseer de shampoo op je haar en probeer de hoofdhuid niet te veel te masseren. Maak voorzichtige bewegingen. Doe er gerust een paar minuten over tot het moment dat je voelt dat je vettige haar weer gezond aanvoelt. Daarna spoel je best lang en goed. Dat doe je best met koud water (daar word je ook goed wakker van). Het koude water zal de porieën op je hoofdhuid doen sluiten waardoor de talgproductie veel minder zal zijn. Herhaal daarna de procedure met een conditioner die past bij je shampoo. Zorg ervoor dat je ook na de conditioner zeer goed uitspoelt. Het uitspoelen zou evenlang moeten duren als het wassen. Op die manier is elk restje van conditioner uitgespoeld.

Hoe droog ik vet haar het best?

Na het wassen is het de beurt aan het drogen. Een te hete haardroger maakt alvast al je werk kapot van het zorgvuldig wassen. Best vermijden dus. Als het kan is het best je haar gewoon licht te deppen met een zachte handdoek en daarna vanzelf te laten drogen ‘in de lucht’. Stap af van de gewoonte om je lange haren in een handdoek te draaien om te drogen.

Vet haar kammen, wees voorzichtig!

Kam je haar nooit onder de douche als het pas is gewassen. Kam alleen de uiteinden en niet je hoofdhuid. Wees nooit ruw met het borstelen of kammen van je haar. Behandel je haren zacht en vermijd gewoon de hoofdhuid. Bij elk contact van je borstel met de hoofdhuid zal er een kleine hoeveelheid vet opgenomen worden en dat verspreid je dan op die manier over de rest van je haren.

haar-kammen

Hoe vaak mag je vet haar wassen?

Vettig haar is dus gebaat om met rust gelaten te worden. Hoe meer wasbeurten, hoe meer stimulatie van de talgklieren. Uiteraard kun je geen wekenlang wachten om je haartjes te verwennen. Maar 2 à 3 keer per week is echt het maximum. Wees ook geduldig. Je hoofdhuid zal even tijd nodig hebben om zich aan te passen. Maar na een paar weken zul je merken dat de talgproductie zal milderen en je haar zal niet zo vlug weer vettig worden. Volhouden is dus de boodschap. Het is beter om het probleem écht aan te pakken dan om te kiezen voor een vlug-vlug oplossing. Bovendien doe je veel langer met je favoriete shampoo als je beperkt wast in plaats van elke dag.

Zijn natuurlijke producten beter bij vettig haar?

Ja! Siliconen, SLS, parabenen,… Het zijn allemaal lichaamsvreemde stoffen die in je haar terecht komen. Daartegen staat wel dat ze hun werk zeer effectief doen. Maar daar wringt nu net het schoentje : ze werken een beetje té goed. Je haren en hoofdhuid worden als het ware compleet gestript van de natuurlijke olieën waardoor je talgklieren in actie zullen schieten en vet beginnen aanmaken. Natuurlijke shampoos zoals deze van Yes To… of Inecto zijn een stuk milder. Ze bewaren de balans tussen reinigen enerzijds en gezond houden van de hoofdhuid anderzijds.

Yes-to-shampoos

Vermijd het aanraken van vet haar

Vet haar wordt zwaar en de verleiding is dan ook groot om even met je vingers het haar weer wat lucht te geven. Niet doen! Je vingers op zich hebben ook vet en dat breng je dan over op je haar. Daarbij komt nog dat het vet dat al aanwezig is op je haar wordt verdeeld over je hele kapsel. En als je een lok hebt dan zou je versteld staan hoe vaak per dag je die aanraakt met je vingers.

Zijn er ook invloeden van buitenaf?

Je frituurkopje is niet alleen het gevolg van wat overproductieve talgklieren. Na het sporten ga je zweten en ook hierdoor kun je haren vettig worden. Er zijn ook veel mensen die om dezelfde reden enkel in de zomer last hebben van vette haren. Hou ook rekening met wat je eet. Wie veel vet voedsel naar binnen werkt moet dat vet op één of andere manier er ook weer uit krijgen. Ook in dit geval kunnen je haren de dupe zijn. De föhn en stijltang zijn misschien wel je handigste vrienden, maar ze zijn wel een aanzet voor vet haar. Probeer het gebruik toch te beperken.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *