Waarom een zonnecrème in de lente broodnodig is

De eerste echte zonnestralen : heerlijk genieten, je humeur kan niet meer stuk. Stress, problemen op het werk, de afwas die nog moet gedaan worden… het smelt allemaal als sneeuw voor de… euh… zon! Die eerste zomerse dagen wil echt wel iedereen meepikken. Maar onze zorgeloosheid kan toch ook voor problemen zorgen. Want die eerste zonnestralen komen keihard aan op onze winterhuid. Lees onze tips om een gezicht als een tomaat te vermijden en zorgeloos te kunnen genieten van de zon.

Het verschil tussen een huid die bruint en een huid die verbrandt hangt van veel factoren af. Maar voor iedereen geldt dezelfde kreet : liever een mooi bruin kleurtje dan een pijnlijke rode huid. De oorzaak van het veranderen van de huid is de uv-straling van de zon. Waarop moet je letten om op een verstandige manier te zonnen?

lentezon

UV-index

De uv-index duidt aan met welke kracht de zonnestralen je huid bereiken. Op een regenachtige dag zijn er veel wolken en deze wolken houden veel uv-straling tegen. Daarom is de kans op verbranden dus miniem. Neem dan geen zonnecrème mee in je handtas; eerder een paraplu. Een zonnige dag daarentegen geeft de uv-stralen vrij spel en je huid zal veel vlugger reageren door te verkleuren. De kracht van de uv-straling van de zon noemen we de zogenaamde uv-index. Deze kan je vinden in de media. Ook de weerman/vrouw zal in het weerpraatje waarschuwen als deze straling gevaarlijke waarden aanneemt.

De tijd van het jaar

De uv-index is ook afhankelijk van de tijd van het jaar. In de winter is de dosis uv-straling een pak minder dan in de lente en de zomer. Dat komt omdat de invalshoek anders is. Kort gezegd : de densiteit van de straling is veel hoger. In de lente, wanneer de dagen op hun langst zijn, is de kracht van de zonnestralen dus op z’n grootst. Dat is dus de reden waarom je juist dan voorzichtig moet zijn.

zon-invalhoek

Je huidtype

De één verbrandt veel sneller dan de andere. Dat heeft te maken met je huidtype. Mensen met een bleke huid en blond haar met blauwe ogen zullen nu eenmaal sneller verbranden dan mensen met een donker huidtype. Vooral mensen met een bleke (winter)huid hebben nood aan een goede bescherming tegen de zon.

De beschermingsfactor

De zon geeft haar stralen af op je huid en deze reageert door te verkleuren. Je huid beschermen is dus een must als je het niet te ver wil laten komen. Kleding dragen is een goede manier van beschermen, maar op een warme dag een lange jeans dragen is nu ook niet meteen de bedoeling. Een zonnecrème biedt dan een oplossing. De SPF-factor die vermeld staat op de verpakking duidt aan hoeveel uv-straling wordt tegengehouden. Een factor 50 biedt dus 2x de bescherming van een factor 25. Door een goede zonnecrème aan te brengen zul je minder snel bruin worden. Maar het bruinen gebeurt veel veiliger omdat het juist niet zo snel gaat. Je bruin kleurtje zal ook langer aanhouden en mooi blijven.

noad factor30 500ml

Een voorbeeld van een betaalbare zonnecrème met perfecte bescherming.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *